love letterz..

To all my beloved readers, mohon tegur dan komen andai ada yang tidak kena dengan penulisan saya, mohon juga komen membina untuk meningkatkan mutu penulisan...

**Segala copy paste karya-karya di dalam blog ini adalah di larang, segalanya adalah hak terpelihara perahan otak saya. Terima kasih.

muah2 utk semua. Terima kasih atas sokongan!

yang benar dan tak tipu:
Adah Firaisaa

Thursday, 22 September 2011

bahaya untuk perempuan???

semua yg aku kumpul ni adalah benar dr beberapa bidan yg pernah aku berurusan dgn diorg..seperti:
arwah Mok Yoh
Mok su Mek
KakJ Jah tukg Urut
Kak yah tukang Urut
Cik Embung
Mek Ngurut 
n someof the docteeeer la..yg aku igt Dr. Ramzi...n dokte2 lain..lupa nama da..hehehee

okeh..begini sbnrnyer..
las dah nk bebel panjg2..bkn korg rajin nk baca...muahahahhaah
aku ni..kire k gtau kesan ais pada manusia yg bernama wanita lah i..
aku pun ske mnum ais jgk..
tp dlm proses pantg..hahahhaa
tp mmg betul nk ckp..
payah betul nk lupakan air yg berais nih..
sodaaaaaap!!!
lg2 lau time kmarau..panas tuh..
mmg tekak ni just reti seru...AiS!!! aIS!!!
kan2??
tp......perempua....bersabarlah..ni kesan2 nye..

  • ais hanya menambahkan gas dlm bdn anda..sekaligus menjadi anda payah nk kurus....mudah utk gemuk
  • ais jgk menjadikan rahim anda bengkak...akan bawa masalah time nk "projek ngn laki.." (muahahah)
  • ais jgk..akan menjadikan urat saraf mudah tersumbat..tu time bgun tido slalu sakit pinggang (ade kne mngena ker ni??)
  • ais jugak buat bdan mudah jd kembang & tulang jd mudah berasa sakit & bisa
  • ais jadikan kulit pempuan nih xgebu..kering..kasar...sbb kelembapan asal kulit tpaksa cover nk elokkan suhu badan...(sbb sejuk coz korg telan ais td..heheheh)
  • ais buat perut pempuan mudah buncit..cmne nk pkai bju lawa2..slim mcm model tuh..hehehehehe

so...pempuan2...lg satu lau nk jrgkan anak.....kurgkan pengamblan ais oke..sbb ais membuat rahim anda bengkak..n strusnya mmpercepatkan proses penempelan..ehehhehe..lau nk MERANCANG...KURGKAN AIS.
hehehehehehe

Mas kahwin....Oooo.Mas kahWin...

Pernah ada seseorang menyaankan agar nilai Mas Kahwin yg sbeelum nih di naikkan..
ade yg song.ada yg xsokong..
ade yg ckp..
"ni akan menjerut  & menyusahkan pengantin lelaki . dahler pbelanjaan hantaran tinggi..takkan mas kahwin pun tinggi"????
(cik kak oi...cpe suruh tinggikan hantaran?? ada dalam hukum ker???? mas kahwin tu yg patut di tinggikan...)

hakikatnyer..ma kahwin yg jadi syatrat sah utk satu2 perkahwinan.bkn hantaran...
tp..jgnlah meminta samapai melebihi kemampuan ..
tu dah nafsu tuh

ada pd zaman Rasulullah S.A.W
"ada sorg perempuan  menikah dgn mas kahwin  spasg sandal.
Rasulullah bertanya pd  pempuan tuh...
"kau merelakan dirimu ..apa yg ada pd dirimu..di ganti dgn sepasang sandal?"
pastuh..pempuan tu jwb Ya...
mka...RAsulullah membolehkan pkahwinn tuh...

so..kt sini..nk dijadikan moral of the story.
TINGGI ATAU RENDAH MAS KAHWIN..BUKANLAH SYARAT UTAMA TETAPI, D NILAI DR KERELAAN DR SI PENERIMA (ISTERI).



TAPI YG PELK!!!
org skrg ni...
sediakan belanja hantaran leih drpd mas kahwin yg WAJIB disediakan.
n ade yg ptunangn snggup d putuskan @ dilewatkan p'kahwinan hanya sbb jumlah hantaran x cukup.
PENETAPAN TERLALU TINGGI WANG HANTARAN HANYA MEMPERLIHATKAN SIKAP IBU BAPA YG SEOLAH-OLAH MENGAMBIL KEUNTUNGAN DRI TUNTUTAN HANTARAN ATAU BOLEH DI KIASKAN SPT  "JUAL ANAK

AKIBATNYA...majlis kemain lg meriah..tp pas kahwen... pengantin terikat dgn hutang..
org bg kawen anak..utk anak seng..ni lg makin susahkan anak..ape da...
kan...so....moral of all....the story morry yg aku bebel2 td...
berpada2 lah....
xrugi pun lau mas kahwin biasa2....
mana korg nak...susah lpas kahwen ker..bsderhana????
pilihlah..seua terltak d tgn masing2...

P/S: wanita yg baikadalah sederhana mas kahwinnya...

Sunday, 11 September 2011

resepi rendang....simple!!!

BAHAN-BAHAN

-2 ekor ayam
-2 biji kelapa (1 di buat kerisik (klape goreng), 1 lagi di ambil santannya)
-10 biji lada kering -->blender
-10 ulas bwg merah -->dimayang halus
-5 ulas bwg putih -->dimayang halus
-2 inci halia, lengkuas --> di ketuk
-10 btg serai(yg besar2) -->(5 diketuk, 5 dimayang halus)
-3 helai daun kunyit--> dimayang
-garam & gula secukup rasa

CARA-CARA

1.ayam di potong dadu(kecik-kecik @ ikut suka), kemudian di basuh sebersihnya dan di masukkan ke dalam kuali besar bersama santan.
2. kemudian masukkan bawang2 yang telah di myg + serai yg diketuk dan di mayang + halia +lengkuas +lada kering blender.
3. masakkan di atas api yg sederhana besar
4. apabila hampir kering, masukkan kerisik(kelapa goreng) & daun kunyit=gaul rata ------> dihidangkan ikut suke kau..hahahahhaha.

p/s: ni resepi mama aku...ni utk 2 ekor ayam tau..lau kau buat 4 ekor..pepandaila doublekan bahan2 eak..igt..rendang ni..rasanya di masamkan dengan serai..lg byk serai..lg best... hehehe..oke..slamat mencuba...babai...

Saturday, 10 September 2011

ha..berkenalan sudut yg paaaling aku suker tau..

ha..ni lah sudut fveret aku..tau knaper? kt cni la novel2 aku letak..pastu sbelah jer ngn katil aku..hehehhehe...n aku suke dye punyer shape..menarik...harga xmahal pun.. rm49.90 jer..aku beli kt hypermarket...PANTAI TIMUR...kt pengkalan Chepa tuh ha..hehehehehe... balik umah pasang aediri..kah5..kngn mmg xleh lupe r...huhuhuhul.... oke..ni aku letak pic..kah5..lawak un ader..

ha...ni lah bnda yg paling aku ske..hehehee