love letterz..

To all my beloved readers, mohon tegur dan komen andai ada yang tidak kena dengan penulisan saya, mohon juga komen membina untuk meningkatkan mutu penulisan...

**Segala copy paste karya-karya di dalam blog ini adalah di larang, segalanya adalah hak terpelihara perahan otak saya. Terima kasih.

muah2 utk semua. Terima kasih atas sokongan!

yang benar dan tak tipu:
Adah Firaisaa

Friday, 25 October 2013

REVIEW Terima Kasih Cinta.- lya Zara

hai! ini novel pertama yang berjaya masuk ke blog aku utk di review!! hehe... jom baca!!


TKC atau nama panjangnya Terima Kasih Cinta karya kak Lya Zara. Sebab tajuknya dah terima kasih, saya pun nak cakap, TERIMA KASIH KAK LYA ZARA BAGI BUKU NI. Hehehehe… pertama kali buku ni ku pegang tatkala diri ini sedang berehat-rehat di beranda rumah bersama-sama dengan abah tersayang (ceewah skema dooe!!) apabila sahaja bungkusan ini berada di genggamanku, terus pembalutnya di koyak rakus. (huwaa.. nk gelak ayat skema ginih!) terpapar tajuk TERIMA KASIH CINTA yang sememangnya telah membuat aku jatuh cinta. Walaupun aku bukanlah seorang penggemar warna merah jambu. TKC Berjaya juga menarik minatku!! Terus ku snap the picture and upload ke instagram dan kak Lya Zara di tag laju2. Aku berjanji akan membacanya selepas minggu Hari Raya Aidiladhla. Tapi tak sempat raya laaa…. Malam tu aku nak tidur pandaaang je buku ni. Kenapa rasa nk baca eah? Aku pandang “set pending dalam rak tu, dah 30 biji novel aku diamkan”. Tapi knp TKC menarik minat aku? Dah macam berjoget2 minta di baca. Aku malas nak fikir banyak2, capai jugak buku ni.
AMANI DAN ZAFRAN. Adi putra celup dan juga perempuan lurus seperti straw! Hehehe… oh my Gucci! Memang suweet habes. Di awal permulaan cerita, mereka bertembung sewaktu menahan teksi. Masing-masing berebut teksi nan satu itu kerana tuntutan kerja. Amani lewat untuk sesi temuduga manakala Zafran pula mengejar masa untuk mesyuarat penting. Namun lelaki, tetap lelaki. Zafran Berjaya menjdikannya sebagai penumpang teksi tersebut. Apa yang lebih malang, sejurus selepas teksi tersebut berlalu, kecepek!! Amani terjelepok ke lantai. Kasutnya tertanggal tumit!
Keesokannya…..
Secara tidak sengaja, Amani ke syarikat Zafran utk temuduga. Zafran kalut apabila terpandang wajah Amani. Ingat Amani nak sangat stalk dia ya? Perasan! Hahaha…dan kerana tiada pilihan. Zafran kena terima jugaaaaaak…….
 Berlaku pelbagai insiden yang berjaya buat aku rasa macam nak gulai tempoyak je si Zafran ni. Mulutnya ya ampun.. memang macam dah pergi buat insuran gaya retis Hollywood gituh! Membunuh betol! Kononnya tak suka penampilan Amani yang bertutup litup, di paksanya si Amani tu make up. Ha! Hasilnya dah gaya rupa hantu kak Limah dah. Syu, kawan Amani sendiri tak dapat menahan ketawanya bila wajah Amani yang ber’smokey eyes’ tu.
Benci punya benci, sehinggalah satu hari, Amani pengsan ketika Zafran tengah briefing pasal kursus untuknya.
‘ya. Perasaan damai yang dahulunya pernah bermukim di sekeping hati Zafran’
Bermula daripada hari itu, Zafran tak keruan. Rindu mula bertapak dan segala macam perasaan bunga di seluruh taman dunia berkumpul. Ehehhhee.. padan muka! Dulu benci-benci siapa suruh kan? Nak tau kenapa benci-benci? Sebab dulu Zafran pernah ada kekasih namanya Natrah, bersikap lemah lembut, sopan santun dan jenis tak ‘terdedah’. Tetapi dia kecewa kerana dia terjumpa Natrah “ter..Zzzzzz” dengan orang lain.
Now pasal Arissa. Permpuan gedik seantero Malaya. Seorang model dan seksa sangat kau! Mulut cakap sukakan Zafran, tapi badan sedekah kt orang lain. Tak ke haru? Hahahha…. Dia ni suka sangat si Amani jadi setiausaha Zafran sebab setahunya Zafran takkan terpikat dengan orang ‘tertutup’ macam Amani ni. Tapi kesian dekat ekau yo Arissa? Melopas…. Hahaha…
Ok, tak lama kemudia, Zafran meluahkan rasa hati dan mereka bertunang. Nak tahu macam mana? Rupanya umi Zafran pun sukakan Amani. Ni sebab Zafran pernah bawak Amani ke rumahnya, dan Amani tumpang untuk bersolat. Tetapi yang lawak, orang yang dia panggil ibuk dengan longat indon tu, rupanya umi Zafran. Dia sangkakan orang gaji. Bila majlis pertunangan tu barulah dia tahu itu adalah umi Zafran. Hahaa. Kalau aku mau lari menyorok dalam almari. Hahaa…
Selepas mereka berkahwin, hubungan mereka agak hambar. Kenapa? Ha.. kalau nak tahu ini ken abaca sendiri! Kesian Zafran menunggu. Hehehe.. yang paling sedih, selepas hbgn mereka elo. Natrah kembali dengan sorang anak kecil. Lebih memilukan apabila Arissa menghantar gambar-gambar Zafran dan Natrah yang dikatakan berkahwin di sempadan Thailand. Amani kecewa dan melarikan diri… dan.. tak nak cerita dah, nanti korang tak beli!! Hahhaha….

So apa yg saya dapat drpd cerita ni.
  1. 1.      Buat keputusan jangan terburu-buru. Siasat satu2 perkara yang terjadi. Barulah tak kecewa macam Zafran kecewa dgn Natrah.
  2. 2.      Terima takdir dan apa yang berlaku, jangan nak sibuk hal orang. Jangan mendengki dengan orang. Ingat, setiap yang berlaku ada hikmahnya! Jangan jadi macam Arissa yang tak dapat terima kenyataaz Zafran tak sukakan dia tu.
  3. 3.      Yang paaaaaaling penting daripada cerita ini. TUTUPLAH AURATMU. KERANA MENUTUP AURAT, MENJADIKAN KAMU LEBIH BERNILAI. Seperti Amani dan Arissa. Siapa pilihan kamu jika kamu seorang lelaki?


Best sangat, walaupun nipis, tapi inilah yang dikatakan kecil2 cili padi!! Terima kasih kak Lya Zara utk cerita yang bermanfaat ini!!! Semoga Berjaya!!!!!

ikhls- Adah